Kini Siakap Keli boleh didapati di Play Store! Dapatkan sekarang untuk Smartphone anda. Saya mahu!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Pages


Sunday, September 30, 2012

One Comment

Cara Orang Korea Atasi Anak Pemalas
Cara Orang Korea Atasi Anak Pemalas – “Orang tua menghantar saya ke kem-kem ini kerana saya telah sebahagian besar bermain game komputer”
Di kalangan orang tua di Korea Selatan (Republik Korea) punya pendekatan unik untuk mendidik anak-anak mereka dari hanya bermain game komputer dan menonton televisyen. Supaya tidak malas, para kanak-kanak dihantar ke kem tentera.
Menurut stesen televisyen ABC News, anak-anak yang rata-rata mula memasuki kumpulan usia remaja ini menjalani suatu program yang sangat berat, yang dibuka pada akhir Disember lalu. Selama sepuluh jam setiap hari, kira-kira lebih dari 180 peserta harus menjalani gerak badan dan ketahanan fizikal ala tentera.
Bahkan, mereka perlu membuka baju untuk merasakan sejuknya cuaca di luar bilik. Apalagi cuaca di Korea Selatan tengah bersalji sekarang. Suhu di Kota Ansan, yang menjadi lokasi latihan, mencapai minus 8 darjah celcius.
“Orang tua menghantar saya ke kem-kem ini kerana saya sudah kebanyakan bermain game komputer setiap hari,” kata seorang kanak-kanak berusia 15 tahun bernama Kang Han-sol. Dengan menjalani latihan ala tentera itu, menurut Kang, dia diharapkan menjadi disiplin dan giat belajar berbanding terlalu asyik bermain.
“Akhir-akhir ini, ramai murid yang sudah jadi egois dan kurang berdikari,” kata seorang pelatih bernama Park Tea-joon. – Mytabloid

1 comments: