Kini Siakap Keli boleh didapati di Play Store! Dapatkan sekarang untuk Smartphone anda. Saya mahu!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Pages


Sunday, June 8, 2014

8 comments
Kisah yang wajar diperhalusi dan diperhatikan mengapa Amerika begitu berdendam dengan Mahathir dan berusaha menjatuhkannya…

PETRONAS merupakan antara syarikat minyak utama yang mendapat ‘keistimewaan’ di Sudan. Malah PETRONAS sebenarnya merupakan syarikat petroleum terbesar dan banyak mendapat projek di negara-negara Afrika berbanding syarikat-syarikat minyak dari Amerika Syarikat. Dan semuanya merujuk kepada kebijaksanaan dan keberanian Mahathir berhadapan dengan Amerika Syarikat.


Bagaimana boleh jadi begitu?

Tahun 1988, apabila Sudan mulai stabil dan hendak memajukan negara, negara-negara Barat, khususnya Amerika Syarikat menawarkan bantuan untuk memajukan industri carigali minyak di negara tersebut memandangkan Sudan tidak mempunyai modal dan kepakaran sendiri. Amerika Syarikat membuat tawaran menerusi TEXAS OIL yang telah datang ke Sudan dan membuat kajian selama tiga bulan.

Atas helah Zionis dan bertujuan untuk melakukan penjajahan dan tipu daya, Texas Oil menyatakan, bumi Sudan tidak mempunyai minyak yang cukup meskipun Sudan yakin, simpanan minyak mereka cukup banyak dan cukup ekonomikal bagi tujuan pengeluaran.

Tiada negara lain yang berani ‘menentang’ Amerika Syarikat. Apatah lagi Amerika Syarikat telah memberikan isyarat agar urusan mereka dengan Sudan tidak dicampuri oleh negara-negara lain.

Namun, sekali lagi Dr. Mahathir menunjukkan kewibawaan dan kebijaksanaannya. Atas arahannya, PETRONAS masuk ke Sudan dan membuat tawaran selain melakukan kajian. Hasil daripada kajian yang dibuat oleh PETRONAS mendapati, simpanan minyak di Sudan adalah antara yang terbesar di dunia.

Apabila kapal-kapal dari Malaysia hendak berlabuh di Sudan, Amerika Syarikat membuat sekatan di perairan antarabangsa yang bersempadan dengan Sudan. Isyaratnya ialah, seandainya kapal-kapal Malaysia melepasi sekatan tersebut, Malaysia telah mengisytiharkan perang terhadap Amerika Syarikat.

Walaupun CEO PETRONAS mahu membuat keputusan mengarahkan kapal-kapal Malaysia balik, namun Tun Dr. Mahathir dengan beraninya telah mengarahkan agar pelayaran diteruskan dan dia berjanji, sebarang risiko akan ditanggungnya. Malah dia sendiri akan menyelesaikan masalah dengan Amerika Syarikat.

Rupa-rupanya, Mahathir mempunyai agenda lain untuk memalukan dan menakut-nakutkan Amerika Syarikat. Mahathir menggunakan helah Tun Perak, Bendahara Kesultanan Melayu Melaka pada abad Ke-15 yang terkenal itu dengan berkunjung ke China dan menjadikan China sebagai rakan kongsi PETRONAS dalam projek minyak di Sudan. Syarikat minyak China telah diberikan tanggungjawab memasang paip.

Apabila Amerika Syarikat mengetahui perkara tersebut, kapal-kapal perangnya yang melakukan sekatan serta-merta diarahkan menggantung sekatan. Amerika Syarikat tidak berani berhadapan dan tidak mahu mengambil risiko berhadapan dengan China.

Selesai masalah dengan sekatan Amerika Syarikat, Tun Dr. Mahathir sekali lagi membuat perjanjian dengan Sudan yang dilihat lebih menguntungkan pada masa hadapan. Standard rundingan pada waktu itu adalah 70% keuntungan untuk syarikat dan 30% keuntungan untuk negara tersebut. Petronas bagaimanapun, telah meminda standard tersebut yang sudah tentu akan membuatkan syarikat-syarikat minyak dari Amerika Syarikat menggigit jari.

PETRONAS hanya mengambil 15% daripada keuntungan di Sudan dengan 85% yang lain dipulangkan kepada Sudan. Bagaimanapun, hanya 25% dari 85% keuntungan tersebut diberikan dalam bentuk kewangan, manakala bakinya, PETRONAS bertanggungjawab membangunkan bandar-bandar, mendirikan sekolah, infrastruktur dan sebagainya.

Sebabnya, mudah… Tun Dr. Mahathir sangat sedar, kalau Amerika Syarikat tidak boleh dapat projek minyak di Sudan, mereka akan cuba menjual senjata pula agar Sudan kucar-kacir dan mereka akan dapat masuk menjajah negara itu dengan lebih mudah.

Tawaran yang dibuat oleh PETRONAS itu mendapat perhatian daripada negara-negara Afrika yang lain. Bermula dari itu, PETRONAS mendapat tawaran kerja sehingga menjadikan syarikat petroleum Malaysia itu menjadi syarikat minyak asing kedua terbesar dalam penguasaan kawasan di dunia.

Kehebatan yang ditunjukkan oleh Tun Dr. Mahathir itulah yang membuatkan banyak pihak di Barat menaruh dendam yang cukup besar terhadap beliau.

Sumber: FB The Patriots

8 comments:

 1. Petronas untung tapi rakyat merepek dengan harga petrol yang mahal.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Harga petrol kat Malaysia blm cukup mahal banding negara lain. So, jgn bg sesuatu statement yg x cukup study atau faham, ye En. Abdullah.

   Delete
  2. dah study sampai tahap mana...jangan bandingkan dengan negara jiran..kalau ko study habis negara jiran kita ni negara pengeluar minyak ke? sudah tentu bukan..kalau ko study habis mesti ko tau cara bandingan..cara bandingan mestilah sama apple dengan apple jangan apple dengan durian..kan lain tu..so kalau nk bandingkan harga minyak malaysia..ko bandingkan dengan negara pengeluar minyak...boleh google sndiri..lepas tu baru ko tau kta ni mahal ke murah..fahan EN HANTU

   Delete
  3. Ko tau ke pengeluaran minyak kat Malaysia ni sebanak mana, dan adakah kalau ia hanya digunakan dalam negara cukup? Adakah ko tau bahawa eksport minyak ke luar lebih membawa keuntungan pada negara dari ko gunakan utk dalam negeri? Ko tau ke? Ko nk aku banding dgn negara mana ek? U.S antara pengeluar yg besar pn, minyak dia mahal gila.. Ko nk banding ngan sapa? Indonesia pengeluar minyak jugak, tp minyak dia ko rasa murah ke? Kerajaan terpaksa byr subsidi berjuta2 ringgit utk kekalkan harga minyak tempatan. Kembali pada persoalan pokok, berapa pengeluaran minyak malaysia ya En. redzone lala?

   Delete
 2. Tun hebat, pikir sejauh tu, tp mentaliti staff Petronas yg menggerakkan Petronas lansung out! Xde lansung nasionalisme, buktinya, lansung xde company malaysia yg berjaya bertapak di sudan dan africa. Nam Fatt masuk bankrup, ranhill tenat, pt technic nyaris lingkup, muhibbah x untung. Staff2 malaysia pn ditindas x terbela. Org2 di Petronas hanya tau jaga telor sendiri. Semangat nasionalisme xde. Tun invite china join ekspedisi di Sudan, hasilnya, cpecc, cnpec, cccc, cji, dan segala bapak c suma naik n membangun, tp malaysia? Xde 1 comp pn berjaya dan dibantu. Mentaliti staff petronas sentiasa memandang rendah org malaysia. China kuasai Sudan entirely and trs explore ke seluruh Afrika. Tp Malaysia?

  ReplyDelete
  Replies
  1. susah2 engkoe ikod je joint skali. mengata kat belakang tak guna la .

   Delete
  2. Qistina, ko rasa ada ke cara lain yg boleh sampai ke Chairman Petronas kalau setakat kita org biasa2 ni? Mengata belakang? Kalau aku boleh jumpa Chairman Petronas, sumpah aku akan ckp benda ni. Dorang org atas x tau sbb yg bawah2 ni main peranan. Bukti ada beb bukan setakat ckp..

   Delete