Kini Siakap Keli boleh didapati di Play Store! Dapatkan sekarang untuk Smartphone anda. Saya mahu!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Pages


Tuesday, August 19, 2014

No Comment

KUALA LUMPUR – Kerajaan mahu lebih banyak syarikat besar tempatan menyertai Program Pembangunan Vendor (PPV) bagi memperkasa ekonomi Bumiputera negara.

Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri (Miti) Datuk Seri Mustapa Mohamed berkata PPV merupakan sistem berstuktur yang tidak berat sebelah, menggalakkan syarikat utama dan vendor bersama-sama memainkan peranan masing-masing dalam mengembangkan perniagaan mereka.

Melalui PPV, syarikat vendor akan diberi bimbingan teknikal, khidmat nasihat bagi mencapai tahap daya saing yang akan membolehkan mereka bersaing dalam pasaran terbuka dan seterusnya di peringkat global.

“Menerusi bimbingan daripada syarikat utama serta bantuan kerajaan, vendor-vendor ini bukan sahaja mampu berjaya dipasaran domestik, malah mampu menembusi pasaran antarabangsa.

“Ada beberapa syarikat utama seperti Axiata dan UEM Group yang mempunyai perniagaan di luar negara, dan ini membuka peluang kepada vendor.

“Ini boleh meningkatkan lagi jumlah eksport dan perdagangan negara,” katanya kepada pemberita selepas majlis menandatangani 10 Memorandum Persefahaman (MoU) pelaksanaan PPV di sini Isnin.

Syarikat berkenaan terdiri daripada Telekom Malaysia, Boustead Naval Shipyard Sdn Bhd, Chemical Company of Malaysia Bhd, Perusahaan Otomobil Nasional Bhd (PROTON), Sime Darby Bhd, Celcom Axiata Bhd, Perusahaan Otomobil Kedua Sdn Bhd (PERODUA), GO Automobile Manufacturing Sdn Bhd, Malaysia Airports Holdings Bhd dan UEM Group Bhd.

Terdahulu, dalam ucapannya Mustapa berkata program tersebut turut memberi kesan limpahan kepada negara dari segi penggalakan penggunaan produk/perkhidmatan tempatan, meningkatkan daya saing serta aktiviti rantaian perniagaan.

Syarikat Bumiputera juga perlu memastikan keupayaan syarikat ditingkatkan supaya dapat merebut peluang pasaran serantau, sejajar dengan penubuhan Komuniti Ekonomi Asean tahun depan.

PPV bakal ditandatangani lima lagi syarikat utama dalam sektor perkhidmatan, pada hujung tahun ini.

Rundingan bersama kelima-lima syarikat utama itu di jangka dimuktamadkan Oktober ini.

Turut hadir Timbalan Menteri Miti Datuk Ir Hamim Samuri dan Datuk Lee Chee Leong serta Ketua Setiausaha kemeterian Datuk Dr Rebecca Fatima Sta Maria. – BERNAMA

0 comments:

Post a Comment