Kini Siakap Keli boleh didapati di Play Store! Dapatkan sekarang untuk Smartphone anda. Saya mahu!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Pages


Wednesday, September 3, 2014


Semalam, kekecohan telah berlaku di Pusat Peringatan Nirvana Sungai Besi, Kuala Lumpur setelah seorang jurugambar NST, Mohd Aizuddin telah ditumbuk oleh salah seorang ahli keluarga mangsa nahas pesawat MH17.

Baca : Jurugambar Ditumbuk Keluarga Mangsa Nahas MH17

Suthan Mookaiah, seorang kenalan atau ahli keluarga mangsa MH17 yang turut berada di tempat kejadian menjelaskan punca sebenar kenapa kejadian berkenaan berlaku.


Dirigkaskan cerita, Suthan Mookaih berkata kejadian menjadi tegang kerana pihak media seperti tidak memberi ruang yang tertutup kepada ahli keluarga mangsa untuk memberikan penghormatan terakhir dengan sibuk membuat liputan dan mengambil gambar serta mengemaskini status.

Selain itu juga, Suthan juga ada menyebut bahawa media banyak mengganggu ahli keluarga mangsa nahas untuk mendapatkan berita.

Beralih kepada NST walaupun untuk seketika, adakah anda tahu mereka telah berkali-kali mendekati ramai ahli keluarga (termasuk ahli keluarga perempuan yang muda) lebih daripada 1 bulan yang lalu, untuk bercakap tentang perkara-perkara yang mengerikan seperti meminta pengesahan pada gambar bayi mati yang disiarkan dalam talian, keadaan badan, adakah mereka sudah melihat tubuh bahagian / mayat dan soalan klasik 'bagaimana anda merasa tentang perkara ini?' Mungkin anda harus bertanya Aliza Shah dari NST tentang perkara ini. Dia pun menyebut bahawa majikannya mendesaknya untuk terus bertanya tentang semua ini. Tetapi, NST bukan hanya satu-media tempatan yang  terus mengganggu mereka dengan soalan benar-benar menakutkan walaupun mereka telah diberitahu untuk tidak mengganggu mana-mana ahli keluarga.




Diharap perkara ini sudah dapat penjelasan yang sepatutnya. Jangan hanya menuduh yang menumbuk sahaja. Mungkin ada cerita disebalik itu. - SiakapKeli.com

19 comments:

  1. But what give u the right to punch people face. Reporters n pixmen are human too. Be civilised and talked nice..i'm sure they will respect that. This was an act of uncivilised Malaysian. Very rude.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Your stupidity knows no bounds, When your dead family member lies in a coffin and someone is snapping photos non stop instead of letting your family mourn their passing in peace, then we shall see how civilized you are.

      Delete
    2. you must really be stupid la...

      Delete
    3. jeven n ram kumar rao hope you two in the coffin so cameraman can snap yr stupid and ugly face.. Bodo.. sorry im forgot , who are you. both of you notin to stories about hahaha.. Do you think cameraman snap your coffin jus suka suka .. bodo puny worang hahaha.. If you dare why don u punch a dosen (cameraman) up there, why you selecitive. Do you think melayu bodo and like to cium bontot ko.. Just melayu paria will do that your ass hole

      Delete
    4. Yo bro. Respect is earned, not just given away so easily. Why should their families respect a photographer who gave them none?

      Delete
    5. Seriously Ram and Jeven? Dudes, looking at the various pictures online there were at least more than half a dozen reporters at the funeral.

      Why then Suthan only punched the Malay reporter? Surely the other reporters did take pictures too. It is absurd to suggest only the Malay reporter was taking pictures while the rest of the reporters were, sic, drinking coffee perhaps?

      If Suthan want the medias the respect his families (and be fair), why not after punching the reporter he go and punch the others too?

      Suthan may deny he is a racist, but judging from his act he is indeed one. That or he only dare to take people he thinks he can bully.

      Delete
    6. They no need to respect the photographer but they need to not act like a samseng at funeral event by punching people do his work. So who make a uproar there, photographer or mike tyson.
      If you think you hate media warn them and Im sure the will get lost but please dont choose who you want to flying kick without any sign.
      If just only you love to bleed someone and feel proud of it..

      Delete
  2. Kan da cakap sarang tebuan jgn dijolok... silap besar la kan da makan penumbuk... nak talk nice ape lg.. sendiri mau igt la.. lu sudah nampak itu barang terbakar lagi mau cuah petrol ka brader, uncivilised ape lunch... reporter human pun mesti paham human lain.. ini keldai bkn reporter, patut bagi lagi smpai tak sanggup tangkap gamba dah

    ReplyDelete
    Replies
    1. As a donkey so they acting like a donkey thinking like a donkey but lahabau he still eat nasik.. So who are they.. I suggest one name Evol Fayde.
      If he on my face now with senang hati saya bagi sampai dia tak leh tulis comment kat sini hahaha
      ..

      Delete
  3. you should've made it clear to the media before the event, before the body arrives.. like several other families did.. they want privacy they got it.. non of the media went ambushing at kajang (stewarders) and bangsar (mother and father of matthew). They are human too and they are professional.. they have work attics to follow.. just tell them before they arrive laa.. btw, sorry for your lost.. may they rest in peace so does we...

    ReplyDelete
    Replies
    1. I agreed with you Ratu Maryam...
      Announce if you hate media and dont let them go even a single of of them..

      Except you love to punch here punch there act like pailang tahi kicing hahahaa



      Nice people rest in peace pailang people sorry lah dude hahaha

      Delete
    2. You what makes things sour? Telling people to know their own limits. Because most people trust people to know their own. But sadly a lot of people breaks the "trust". Im pretty sure people are intelligent enough to understand people want their privacy. Oh wait, people actually are not intelligent enough and had to be told what to not do, thats what you mean?

      Delete
  4. kalau rasa-rasa xnak ada pihak media... hanya perlu cakap, xperlu nak bertumbuk bagai.. tegur secara elok2 dulu... jgn terus nak guna kekerasan. Privacy ye privacy, tapi kena ingat diorang (jurugambar & wartawan) tu hanya jalankan tanggung jawab diorang. Dah memang itu keje diorang, so, itu yang diorang buat. Kamu pulak, kalau kamu panggil diri kamu tu manusia, sepatutnya tegur kalau kamu rasa privacy kamu terganggu. Tegur guna mulut, bukan guna tangan... Cuba hargai pihak media sikit, kalau pihak media langsung xcover story tu or x hadir, mula lah nak cakap yang xada sesiapa yg concern.... hello, kalau xde pihak media, korang pikir rakyat malaysia lain boleh dapat berita tentang MH17 nie ke???

    ReplyDelete
  5. There are other mh17 family member request no media coverage when their love one returning home until end of the last farewell. You have the choice to choose rather than later you feel wanted to be most famous family member of mh17 by punching only that man face while other still snapping including the incident of becoming mike tyson. This should be consider in early stage if you want some privacy bcoz you have option so I don't think all cameraman will chase you till they get story if you choose like other mh7 family. Think before you act or forever stay in stupidity. #RIP mh17

    ReplyDelete
  6. Samseng tetap Samseng. Tiada alasan privacy dalam urusan Samseng. They are only doing their jobs. I agree why only 1 reporters je yang kena tumbuk> Memang racist. Yang mati kalau dari keluarga samseng pergi jahanam lah sama keluarga kamu sekali. Perangai dah menunjukkan jenis apa keluarga kamu. Bagi seribu kali alasan dasar samseng. Pergi mampus semua keluarga samseng dan tak patut kerajaan habiskan duit untuk keluarga jenis macam ni.
    ANTI KEGANASAN.

    ReplyDelete