Kini Siakap Keli boleh didapati di Play Store! Dapatkan sekarang untuk Smartphone anda. Saya mahu!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Pages


Tuesday, September 9, 2014

No Comment

THE HAGUE – Pakar Belanda berkata, pesawat Malaysia Airlines (MAS) MH17 pecah di udara selepas ditembusi oleh “beberapa objek pada kelajuan tinggi”.

Laporan awal siasatan membabitkan nahas itu yang dikendalikan Lembaga Keselamatan Belanda berkata, “tiada bukti teknikal atau kesilapan manusia”.

Kesemua 298 orang yang berada dalam pesawat itu terkorban apabila pesawat berkenaan terhempas dilaporkan dipercayai ditembak jatuh oleh pemberontak pro-Russia.

Pesawat itu dalam penerbangan dari Amsterdam ke Kuala Lumpur apabila ia terhempas di timur Ukraine.

Hasil laporan itu adalah berdasarkan maklumat yang diperolehi daripada kotak hitam pesawat yang mengandungi data rakaman, kawalan trafik udara, imej satelit dan gambar dari tempat nahas untuk melengkapkan laporan berkenaan.

Mereka berkata, pesawat itu “kemungkinan pesawat itu pecah di udara akibat daripada kerosakan struktur disebabkan oleh beberapa objek berkelajuan tinggi yang menembusi pesawat berkenaan dari luar.”

Rakaman suara kokpit mendedahkan tiada tanda mengenai sebarang kesilapan teknikal atau situasi kecemasan, kata pakar penyiasat.

Pesawat Boeing 777 itu terhempas antara Krasni Luch di wilayah Luhansk dan Shakhtarsk, Donetsk pada 17 Julai lalu.

Kerajaan Ukraine dan beberapa pemimpin negara Barat berkata, terdapat bukti kukuh bahawa pemberontak pro-Russia yang menembak jatuh pesawat komersial berkenaan dengan sistem anti-pesawat dikenali sebagai BUK.

Bagaimanapun, pihak Russia menyangkal dakwaan bahawa mereka membekalkan sebarang senjata atau peluru berpandu kepada pemberontak itu.

Pakar dari United Kingdom, Australia, Malaysia Amerika Syarikat, Ukraine dan Russia bekerjasama menyiasat nahas berkenaan.

Lembaga Keselamatan Belanda berkata, laporan akhir berkaitan nahas MH17 dijangka dikeluarkan dalam tempoh setahun. – Berita Harian

0 comments:

Post a Comment