Kini Siakap Keli boleh didapati di Play Store! Dapatkan sekarang untuk Smartphone anda. Saya mahu!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Pages


Monday, September 8, 2014

33 comments
Peraturan baru lampu kereta oleh JPJ mulai 1 Oktober 2014. Pihak Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) mengambil tindakan tegas terhadap pemandu jalan raya yang melakukan kesalahan menggunakan lampu aksesori tambahan pada kenderaan bermula 1 Oktober 2014. Keputusan itu dibuat selepas mendapati ianya antara salah satu penyumbang kepada kemalangan jalan raya. Pada masa yang sama, pengguna yang ingkar dengan peraturan itu akan dikenakan kompaun saman sebanyak RM300.


Pemasangan lampu aksesori yang tidak dibenarkan JPJ


  • Pemasangan lampu HID secara retrofit.
  • Lampu berkelip-kelip (selain daripada lampu penunjuk arah dan lampu berjaga-jaga) pada bahagian hadapan atau belakang kereta.
  • Pemasangan apa – apa lampu tambahan selain warna putih / amber pada bahagian hadapan dan selain warna merah / amber pada bahagian belakang.


Tarikh Berkuatkuasa

Mulai 1 Oktober 2014
Kadar Kompaun Saman

Maksimum RM300 bagi setiap kesalahan

Sumber: Melvister.com

33 comments:

  1. p la repair jalan bg elok..ini beralun, belubang,korek sana sni tampal tampong..mau x excident..
    patutnye JPJ berkejasama dgn JKR nk atasi masalah kemalangan.. bukan cari salah..cari penyelesaian..

    nk kire lampu yang dekat jalan2 penuh je lampu kelip sana sini..suluh sana sini.. itu ko xnk isu plk..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Stuju...ptutnya kmlngn yg bpunca drpd struktur jln yg truk..pengguna jln raya blh saman phak bkenaan..

      Delete
  2. Lampu bukan penyumbg yg besar pun kpd kmlngan... Patutnya cek la tayar yg botak.... Itu lg penting... Ini nmpk sgt kebodohan jpj saja nk mkn duit....

    ReplyDelete
  3. Pihak berkuasa tolong bertimbang rasa. Saya salah seorang dari ribuan pengembara bermotosikal di Malaysia. Kami menghadapi kesulitan terutamanya menunggang waktu gelap malam, seperti Jalan Raya Timur Barat Grik-Jeli, Ajil-Kenyir, Karak, Endau Rompin dan lain-lain jalan hardcore, untuk keselamatan, kami terpaksa memasang lampu tambahan. Jalanraya lopak merata-rata.

    ReplyDelete
  4. Tidak logik sekiranya lampu penyebab kemalangan, sedangkan undang2 sebelum ini menetapkan lampu motosikal hendaklah dinyalakan sepanjang masa, hingga memendekkan hayat bateri, rectifier, mentol dan lain komponen elektrik. Kecuali HD yg mmg mengganggu peglihatan

    ReplyDelete
  5. If we got enough road lamp on those old roads then we definitely will not waste our money on additional headlights/fog-lights, to make sure we don't hit 'invisible bumps' or any hidden holes. You still want to fine us for having them. I don't know whether you are trying to help drivers on the road or simply want to get money for your own pockets.

    ReplyDelete
  6. berbalas2 "whatsapp & ber wechart " ketika memandu juga salah satu punca kemalangan

    ReplyDelete
  7. Begitu cetek permikiran.....simpati...apa salah lampu..adakah lampu tu yg btukar jd hantu smpi menyebabkan kemalangan???actually kemalangn adalah bgatung pd cara pemanduan.klu memandu tp tgn sibuk ngn fb , kpla khayal dating ngn awek sblh,tido,jln raya berlopak2,jln raya gelap x cukup lampu,memandu melebihi had,memotong x ikut undang2......itu adalah ponce kemalangan...jln salahkn lampu.klau nk kata silau actually kedai cermin mata ada sediakn cermin silau.sy yg silau pun pkai spek.xd pun nyusahkan org.klu kata silau bkn lmpu kete je x ble tgk...lampu jln raya pun x ble.abam jpj..dr dulu smpi skrg x berubah kn....undang2 manusia buat.sblm buat pikir baik dan buruk.just memberi pendapat.

    ReplyDelete
  8. kerajaan malaysia dari dulu sampai sekarang asyik nak cari salah rakyat je....dh la mcm mcm kami bayar....itu ini semua tak boleh yg korang tahu nak ambil duit rakyat je

    ReplyDelete
  9. mata sakit lah bila terserempak dengan pengguna yang pakai lampu tambahan ni..nak2 jenis yang terang bagai..

    ReplyDelete
  10. Semuanya...duit..duit..duit..duit...duit...duittttttttt....

    ReplyDelete
  11. Mata silau tahap terok kalau berselisih ngn kereta yg gune lampu mcm spotlight putih tu ..kalau lampu yg lain2 ni xde masalah sgt der..check la,kereta yg xde lmpu brek ke,xde lampu signal ke..keje nk sng kot..klu pguna yg gune lmpu cmni senang nk detect..mcm tayar botak,o lmpu signal xde o lmpu brek xde ni leceh skit nk detect..sdgkn yg ni la punca2 besar kmlgan nye yop

    ReplyDelete
  12. patut tgkap yg suka main lampu tggi xtentu pasal tu..tu mmg bahaya..byk kali kena walaupun jalan kosong pemandu blkg suka main lampu tggi dan malas masuk lane laju padahal jln clear je..

    ReplyDelete
  13. Peraturan baru lagi, tambah suka hati bapak kau je. Yang HID ngan reflector bowl silau mata pemandu dari arah bertentangan tu kau tangkap tak pe. Yang orang retrofit projector pun kau nak tangkap? Orang retrofit projector supaya cahaya lampu tu fokus pada satu tempat macam kereta model baru. Pi belajar dulu ape tu retrofit projector headlamp. Jangan memandai suruh saya gi beli kereta model baru, nanti kene pelempang. Sebabnya harga kereta baru jauh lebih mahal dari retrofit.

    ReplyDelete
  14. Pasal lampu ke ? Habis tu..yg eksiden waktu siang..pasal lampu gak ? Adoiiiii.... tolong la jadi bijak skit...cuba la tengok keadaan jalan...berlubang..lopak sana sini...jalan sempit...beralun...takde lampu jalan.. . Tengok plak driver... driver bodoh..driver racing..driver main wasap..fb sambil mandu... Kete tayar botak...xde brake......Bawak moto xde lesen..xpkai helmet..rempit... rasanya itu lebih kepada penyumbang utama kemalangan.

    ReplyDelete
  15. Lampu putih tak sesuai untuk di gunakan,kalau drive malam silau beb..tu belum diorang pakai high beam,kalau pakai high beam,mau ke longkang jawabnya..silau..silau..Dari temerloh ke jerantut jalan gelap.Lagi satu,aku setuju lampu jalan di perbanyakkan di jalan raya terutama di jalan kampong,Jalan berlopak tu pun satu hal jugak penyebab eksiden gak tu..
    Usahawan Prepaid

    ReplyDelete
  16. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  17. Lampu bukan punca kemalangan.....siang hari tak payah pasang lampu, accident pon berlaku merata-rata.....salah lampu ke? Sikap pemandu memang salah satu punca. Yang kerajaan boleh bantu adalah menyediakan jalan yang elok dan sesuai untuk pemandu. Yang aku nampak, dah buat jalan baru, korek kemudian tampal, jalan bagai jongkang jongkit, pemandu biasanya cuba mengelak dan barangkali menyebabkan kemalangan jugak......sedih memandu di jalan di Malaysia.....

    ReplyDelete
  18. Punca kemalangan adalah dari sikap pemandu...pemandu malaysia mmg suka pakai lampu meriah mcm raya..
    Waktu malam nyalakan foglight kat bumper, tp headlamp tutup....bodoh juga ye???

    ReplyDelete
  19. Macam macam ja bnda peraturan skng ni saman pasal lmpu kalau cmtu smua lori2 n treler2 yg slalu jalan jauh memang ada buat lmpu tmbahan kna saman la juga

    ReplyDelete
  20. Lampu2 yg mengganggu penglihatan spt hid mmg patut di haramkan.. penggunanya tidak memikirkan org lain sakit mata dek cahaya terlalu terang dr lampu tersebut. Syabass JpJ saman tetap samann.. jgn ambik rasuah plakk.

    ReplyDelete
  21. sita je keta yg pkai lampu hid yg melampau2...tu yg buat org lain eksiden..

    ReplyDelete
  22. pasang lampu lebih skit kat flight..baru xhilang baru xmeletop..

    ReplyDelete
  23. satu je gua nk ckp! BODOH pnya rules..... faktor jalan raya lg bnyk sumbang kpda kemalangan......

    ReplyDelete
  24. nak cari duit lbh.. besa la.. kita rakyat je.. mogok stg kerajaan yg dpt nama x elok.. pyh2

    ReplyDelete
  25. Jpj mg lebih la.. Kete korg bole plk tinted gelap, lmpu hid bagai.. Betul kn pgawai jpj korg dlu bru betul kn rakyat..

    ReplyDelete
  26. Bgus jpj..mmg bnyk lampu yg mganggu pglihatan org ramai..Tp jgn plih kasih plak..kete org biase kne saman.kete org besar2 x kne..

    ReplyDelete
  27. Led drl xbleh dah skrg.sy hampir kena saman td.nasib yg jaga tu kwn sy.bg warning next time jumpa dia saman trus.mcm2 je la

    ReplyDelete