Kini Siakap Keli boleh didapati di Play Store! Dapatkan sekarang untuk Smartphone anda. Saya mahu!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Pages


Wednesday, October 1, 2014

No Comment

KUALA LUMPUR – Agihan pendapatan tidak seimbang dan jurangnya yang besar akan mewujudkan persekitaran yang boleh menggalakkan budaya ‘petty corruption’ (rasuah kecil).

Sultan Perak, Sultan Nazrin Shah bertitah, data laporan Model Ekonomi Baru menunjukkan 80 peratus isi rumah di negara ini berpendapatan kurang RM5,000 sebulan, 40 peratus daripadanya kurang RM2,000 sebulan manakala 78.6 peratus penyimpan KWSP berpendapatan kurang RM3,000 sebulan.

Menurut baginda, data agihan itu sangat membimbangkan dalam usaha Malaysia mencapai taraf negara maju dengan sasaran pendapatan per kapita RM48,000 pada 2020.

“Apakah opsyen yang ada di kalangan pegawai (sektor) awam mahupun swasta jika gaji tidak dapat menampung perbelanjaan hidup harian? Majoriti yang berada dalam kategori ini, sebenarnya, tidak mahu melakukan rasuah.

“Inilah hakikat senario semasa dalam negara ini. Bilangan dalam kategori ini akan bertambah jika formula berkesan tidak diperkenalkan terutama memberikan fokus kepada aspek-aspek perumahan, makanan, pengangkutan serta khidmat kesihatan dan rawatan perubatan yang kosnya semakin hari semakin meningkat,” titah baginda.

Sultan menitahkan demikian pada Majlis Raja Di Hati Rakyat sempena Ulang Tahun Penubuhan Badan Pencegah Rasuah (BPR) / Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) ke-47 di Pusat Konvesyen Kuala Lumpur di sini, Rabu.

Menurut baginda, pelaku rasuah terbahagi kepada dua kategori iaitu kumpulan terdesak yang terpaksa melakukannya kerana kesempitan hidup, ketidakupayaan mengimbangkan gaji untuk membiayai keperluan asas harian.

Titah baginda bahawa pelaku rasuah kategori kedua terdiri daripada kalangan yang bersifat tamak iaitu kumpulan atasan, berjawatan penting dan mengamalkan gaya hidup mewah.

Sehubungan itu, Sultan menitahkan bahawa usaha memerangi rasuah wajib diberikan fokus kepada dua aspek.

“Aspek pertama ialah langkah punitif yang tegas dan tidak selektif, dilaksanakan tanpa gentar tanpa pilih kasih,” titah baginda.

“Aspek kedua pula adalah langkah preventif untuk mengukuhkan integriti. Tegas dan tidak selektif adalah dua kata kunci penting yang wajib dijadikan prinsip,” titah baginda. - mStar Online

0 comments:

Post a Comment