Kini Siakap Keli boleh didapati di Play Store! Dapatkan sekarang untuk Smartphone anda. Saya mahu!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Pages


Saturday, October 4, 2014

No Comment

LONDON 3 Okt. - Seorang penggiat seni dan pereka Britain mempamerkan kemahiran unik dalam seni ilusi apabila menjadikan sebuah bangunan di daerah pelancongan yang sibuk dekat ibu negara ini, kelihatan terapung di udara.

Lebih mengagumkan, seni yang dihasilkan oleh Alex Chinneck, juga dikenali sebagai pakar ilusi mata, mengelirukan orang ramai yang seolah-olah melihat bangunan bersejarah berusia 184 tahun di Covent Garden itu, terbelah dua.

Bahagian atas struktur bangunan itu seakan-akan terapung serta tidak bercantum dengan separuh lagi bahagian atas di bawah.

Menurut laporan portal berita Mail Online, seni tersebut yang dinamakan sebagai Take my Lightning but Don’t steal my Thunder, mengambil masa tiga bulan untuk disiapkan serta melibatkan teknik silap mata yang rumit.

Jelas laporan berkenaan, bangunan sepanjang 12 meter itu diperbuat daripada rangka keluli dan sejenis polistirena yang dipanggil sebagai filcor, selain mengambil masa 500 jam untuk mengecat binaan tersebut menggunakan teknik digital khas bagi menampakkan pemandangan bangunan lain di sekelilingnya.

Selain itu, pengimbang yang kuat iaitu keluli yang disembunyikan di bahagian tepi bangunan tersebut, dipasang untuk menyokong bahagian atas struktur itu sehingga kelihatan terapung tanpa bercantum dengan bahagian bawah.

Chinneck berkata, orang ramai tidak dapat memastikan perkara yang palsu dan sebenar dengan menyentuh atau melihat bangunan tersebut yang terapung.

“Seni ini sangat rumit dan selagi orang ramai gembira melihatnya, saya sudah cukup berpuas hati.

“Ciptaan saya itu merupakan persoalan yang memerlukan pemikiran logik untuk mendapatkan penyelesaian," katanya.

Seni Take my Lightning but Don’t Steal my Thunder akan dipamerkan di Covent Garden East Piazza sehingga 24 Oktober ini.
0 comments:

Post a Comment