Kini Siakap Keli boleh didapati di Play Store! Dapatkan sekarang untuk Smartphone anda. Saya mahu!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Pages


Sunday, May 6, 2012

No Comment
“Cepat kutip makanan tu, lepas 5 saat ada bakteria!”, dialog yang selalu kita dengar daripada orang ramai mengenai makanan yang sudah jatuh ke lantai, tetapi adakah ia fakta atau auta? Sebuah universiti telah mengkaji mengenai hal ini pada jangka masa 3, 5 dan 10 saat.

Menurut kajian yang dijalankan di Manchester Metropolitan University (MMU), bukan semua makanan tidak boleh dimakan selepas jatuh ke lantai dalam jangka masa 3, 5 dan 10 saat. Ia bergantung kepada jenis makanan dan kandungan makanan itu sendiri.


Kajian menunjukkan makanan yang jatuh tinggi kandungan gula atau garam adalah lebih selamat dimakan dan kurang dijangkiti bakteria. Ini termasuk makanan yang telah diproses, menjadikan ia salah satu kelebihan kerana selalunya mengandungi kandungan gula dan garam yang tinggi.
Makanan lain seperti buah kering dan pasta yang telah dimasak menunjukkan kehadiran klebsiella selepas 3 saat jatuh ke lantai, satu bakteria yang mampu memberi pelbagai penyakit. Selain itu biskut tidak mendapat sebarang penyebaran bakteria walaupun selepas 10 saat jatuh ke lantai kerana ia kurang kandungan air.

0 comments:

Post a Comment