Kini Siakap Keli boleh didapati di Play Store! Dapatkan sekarang untuk Smartphone anda. Saya mahu!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Pages


Friday, July 11, 2014


Daging beku sememangnya mengambil masa untuk lembut. Teknik melembutkan daging dengan cepat ini yang bakal dikongsi akan menjadi amat berguna di bulan puasa. Lebih-lebih lagi bagi mereka yang berkerjaya tapi masih ingin keluarga menjamah masakan di rumah. 

Petua ini dikongsi oleh sebuah stesen TV di Taiwan. Caranya cukup mudah dan anda hanya perlu dua periuk jenis steel (besi). Tekniknya seperti berikut.


1. Terbalikkan periuk pertama.

2. Letakkan daging yang ingin dilembutkan atas permukaan belakang (bahagian punggung) periuk tadi.


3. Letakkan periuk yang satu lagi di atas daging tadi. (Kedudukan daging diapit oleh dua periuk)


4. Isikan air ke dalam periuk tersebut.


5. Tunggu sehingga daging beku tersebut  menjadi lembut. Masa yang diambil bergantung kepada ketebalan daging. (Biasanya 5- 10 minit)



Berikut adalah video bagaimana untuk menggunakan teknik berikut :



Selamat mencuba semua. Semoga bermanfaat ;) - SiakapKeli.com

3 comments: