Kini Siakap Keli boleh didapati di Play Store! Dapatkan sekarang untuk Smartphone anda. Saya mahu!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Pages


Sunday, August 17, 2014


Teknologi ada kebaikan dan keburukannya. Jika sekiranya kanak-kanak yang menggunakannya, mereka lebih terdedah kepada benda negatif.

Tapi jika mereka pandai memanfaatkan teknologi, sudah tentu mereka akan lebih 'up to date' dengan kejadian semasa.

Satu contoh seperti kes adik Aqeef yang dilihat begitu pandai memanfaatkan teknologi untuk mengetahui keadaan semasa di Gaza. Mungkin kehendak kerja sekolahnya adalah untuk menulis surat kepada Israel supaya berhenti menyerang Palestin.

Adik Aqeef yang berusia 10 tahun telah menulis mengapa Israel harus berhenti menyerang israel. Walaupun bahasanya tidak seberapa tepat, tapi dia berjaya memberikan lima sebab kenapa Israel perlu berhenti menyerang Palestin.

Berikut adalah sebab yang diberikan oleh adik Aqeef :
  • Anak-anak Israel pernah belajar di sekolah Palestin
  • Palestin adalah jiran kepada Israel.
  • Israel pernah dibantu dan diberi perlindungan oleh negara Palestin
  • Palestin negara miskin untuk membalasa serangan senjata canggih
  • Punca utama penduduk Palestin mati kerana kamu (Israel) menyerang masjid Al Aqsa, bagaimana kmau (Israel) rasa jika Palestin menyerang tempat suci kamu? (Point 5 terjemahan Miss Pinky Blinky)

Sungguh tajam pemikiran adik Aqeef ni.  Rasanya kebanyakan kanak-kanak seumur dengan Aqeef ni masih lagi melayan cerita 'Frozen'. Syabas adik Aqeef - SiakapKeli.com

2 comments:

  1. yg no 5 tu mcm xbetul je..
    kan ke dia cakap:
    Punca utama penduduk Palestin mati kerana kamu (Israel) menyerang masjid Al Aqsa, bagaimana kmau (Israel) rasa jika Palestin menyerang tempat suci kamu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Translation blogger tak betul ni kan?

      Delete