Kini Siakap Keli boleh didapati di Play Store! Dapatkan sekarang untuk Smartphone anda. Saya mahu!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Pages


Tuesday, August 12, 2014

No Comment

SEPANG – Polis Diraja Malaysia (PDRM) akan menghantar semula pasukan siasatan khasnya ke lokasi nahas pesawat Penerbangan Malaysia (MAS) MH17 jika puak pemisah dan tentera Ukraine bersetuju melaksanakan gencatan senjata, kata Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar.

Beliau berkata pada masa sekarang Pertubuhan Keselamatan dan Kerjasama Eropah (OSCE) sedang melakukan rundingan dengan kedua-dua pihak berkenaan.

“Kita terpaksa menarik balik petugas di Ukraine kerana ancaman keselamatan. Ukraine dan Rusia sedang mengumpulkan tentera di kawasan berkenaan dan boleh berperang bila-bila masa sahaja,” katanya.

Khalid berkata demikian kepada pemberita di Lapangan Terbang Antarabangsa (KLIA) selepas tiba dari Amsterdam, Belanda bersama 34 petugas khas PDRM kira-kira 6.35 pagi hari ini selepas menyertai misi siasatan nahas MH17 bersama pasukan penyiasat antarabangsa di Kharkiv, Ukraine.

Mengulas lanjut, beliau berkata PDRM memerlukan 20 sehingga 30 kilometer radius kawasan gencatan senjata dari lokasi nahas bagi meneruskan pencarian harta dan barangan peribadi milik mangsa rakyat Malaysia serta siasatan nahas.

Sementara itu, beliau berkata PDRM juga akan menempatkan pegawainya masing-masing di Amsterdam, Belanda dan Kiev, Ukraine bagi mengikuti perkembangan terkini siasatan pesawat MH17.

Beliau berkata di Kiev, pegawai dari London akan ditugaskan sementara di sana bagi menghadiri sebarang mesyuarat yang akan dihadiri oleh Belanda dan Rusia serta OSCE untuk berunding mengenai gencatan senjata serta siasatan nahas.

“Manakala di Belanda pegawai dari Malaysia akan dihantar dalam minggu ini bagi bekerjsama dengan Pasukan Siasatan Bersama (JIT) yang dianggotai Malaysia, Belanda dan Australia yang terbabit dalam proses mengenal pasti mayat.

“Buat masa ini baki lima petugas khas PDRM dari Ukraine telah diterbangkan ke Belanda namun akan pulang dalam minggu ini,” katanya.

Katanya MAS adalah kepunyaan Malaysia oleh itu negara bertanggungjawab sepenuhnya dalam siasatan insiden berkenaan.

Penerbangan MH17, sedang dalam perjalanan dari Amsterdam ke Kuala Lumpur ketika ia terhempas di Donetsk, timur Ukraine berdekatan sempadan Rusia pada 17 Julai.

Pesawat Boeing 777-200 itu membawa 298 orang – 283 penumpang dan 15 anak kapal – dipercayai ditembak jatuh, namun setakat ini tiada pihak mengaku bertanggungjawab melakukan perbuatan kejam itu.

Seramai 195 warga Belanda dan 43 warga Malaysia antara penumpang dan anak kapal dalam pesawat malang itu. – BERNAMA

0 comments:

Post a Comment